Selecteer een pagina

De sociale netwerksite Facebook is aan het uitgroeien tot de grootste digitale begraafplaats ter wereld. Tegen 2098 kunnen er immers meer dode ‘gebruikers’ zijn dan levende, zo heeft het Britse SkyNews op gezag van wetenschappelijk onderzoek gemeld. De Amerikaanse onderzoeker Hachem Sadikki van de universiteit van Massachusetts, stelde vast dat er momenteel wereldwijd ongeveer 1,5 miljard gebruikers van Facebook zijn. In 2010 overleden er zowat 385.000 gebruikers van Facebook. In de loop van 2016 zou dat naar verwachting oplopen tot tegen het miljoen. Conclusie: tegen 2098 zullen er meer dode dan levende gebruikers zijn, aldus Saddiki.

Facebook verwijderen na overlijden

Vrijwel de enige manier om een profiel te verwijderen is immers dat iemand inlogt met het paswoord van de overleden dierbare en dat profiel dan schrapt. In de praktijk kunnen de veel nabestaanden dit niet doen, omdat de meesten hun paswoord niet met familieleden, partners of andere mensen hebben gedeeld of op de hoogte gesteld. Facebook geeft nooit inloggegevens of wachtwoorden aan nabestaanden om het account aan te passen of te verwijderen.

Schrijf uw wachtwoord op en deel met een vertrouwenspersoon

Voor het te laat is en schrijf uw paswoorden voor online profielen op in de Nabestaandenmap. Zo krijgen nabestaanden bij uw overlijden de paswoorden van uw digitale profielen en kunnen ze die op uw aanwijzing verwijderen, een status aanpassen of zelfs een bericht voor uw achterlaten. Aan u de keuze…

Als u niets onderneemt, blijft uw profiel actief. Uw nabestaanden kunnen wellicht in een moeilijke periode geconfronteerd worden door bijvoorbeeld een verjaardag melding of zelfs een bericht van een oude bekende.